מה לעשות כשבן הזוג שלי לא נותן לי את מה שאני צריכ.ה
(הכלי מבוסס על גישת "טיפול זוגי ומשפחתי מבוסס מובחנות וראויות" מאת אמתי מגד)
כדי לענות על השאלה הזו, מה לעשות כשבן הזוג שלי לא נותן לי את מה שאני צריכ.ה, נכיר בהבדל בין זוגיות עם מובחנות נמוכה לבין זוגיות עם מובחנות גבוהה, ובדרכיי התגובה הנגזרות מהם.
מובחנות היא מושג המתאר את היכולת להרגיש מובחן ונפרד מהאחר מבחינה פסיכולוגית ורגשית. בפרדיגמה של הזוגיות כפי שרובנו למדנו אותה במשפחות המוצא שלנו, רמת המובחנות הייתה נמוכה.
מאפיינים של זוגיות עם מובחנות נמוכה הם:
- גישה ליחסים זוגיים - ככאלה המבוססים על מילוי צרכים הדדי
חוויה של חוסר, קורבנות ותסכול - כאשר האחר אינו ממלא את צרכיי
- "עירבוב שדות" - מצב בו אין גבולות ואין מרחב מחיה לאף אחד. דינמיקה בה אין מקום לפעולות האישיות, לרצון האישי ולמחשבה האישית, אם היא מתנגשת עם אלו של האחר.
- קרירות והימנעות מעימותים - כאשר שני בני הזוג לא מסוגלים לתת מקום לחילוקי דעות או לשוני ביניהם.
- מריבות תכופות- הנגרמות מכך ששני בני הזוג אינם מצליחים למצוא דרך לגשר על הפערים. דינמיקה זו תאופיין לעיתים בהיעלבויות תדירות, דרמות, ריבים והשלמות ועלולה להוביל לקשרים נפיצים ולעיתים אלימים.
- ניתוקים - כאשר בני משפחה נמנעים מלדבר אחד עם השני במשך חודשים, שנים, או אפילו עשורים. מראה על חוסר יכולת להיות אותנטי וקרוב עם אנשים ששונים ממני.
- תגובתיות גבוהה - מצב שבו כל צד מרגיש אחראי לרגשות הצד השני והאינטימיות הופכת לחוויה מציפה. מוביל לדינמיקה שבה שני בני הזוג נמנעים מלשתף רגשות על ידי יצירת ריחוק או מריבות תמידיות.
בזוגיות בעלת מובחנות נמוכה, ניתן להתמודד בשתי דרכים עיקריות כאשר הצורך שלנו אינו מתמלא על ידי בן הזוג:
- או שננסה לשלוט על בן הזוג שלנו שישתנה
- או שנישאר מתוסכלים, כועסים ושיפוטיים כלפיו ותגובתינו למצב תושפע מכך.
שתי הדרכים האלו ייצרו ריחוק ביחסים ויעמיקו את הקושי לייצר קירבה ואינטימיות. כמו כן, באופן שיכול להיחוות כתמוה, דווקא הן תהיינה התגובות הרווחות יותר במצב בו צרכים לא נענים אצל רוב הזוגות שיגיעו לטיפול זוגי.
בטיפול הזוגי אותו אני עושה מועבר תהליך שבו עוברים בני הזוג, באופן הדרגתי ורב שלבי לפרדיגמה של זוגיות בעלת מובחנות גבוהה.
מאפיינים של זוגיות עם מובחנות גבוהה הם:
1. תחושת ערך עצמי יציבה - יכולת לשמר ולתחזק את תחושת הערך העצמי הבריאה שלנו בכוחות עצמנו. מצב בו היא אינה תלויה במה אחרים חושבים עלינו, או מרגישים או מתנהגים כלפינו ואנו לוקחים עליה אחראיות מלאה.
2. יכולת הרגעה עצמית - יכולת לנהל את רגשותינו בדרכים בריאות ויעילות, כאשר אנו נחשפים לרגשותיהם של אחרים. יציבות רגשית המאופיינת ביכולת לא להגיב בצורה קיצונית ולחלופין גם לא לנתק מגע כאשר נוצר קונפליקט מול האחר. יכולת להישאר קרובים ומחוברים רגשית לבן הזוג גם כאשר לא נוח לנו או כשאיננו אוהבים מה שהוא מבטא כלפינו.
3. צמיחה והתפתחות - היכולת לשאת אי נוחות לצורך צמיחה. גדילה אישית ואינטימיות כרוכים לעיתים קרובות בקונפליקטים, חרדות, מחשבות ורגשות בלתי נעימים. הגדלת הסיבולת לסוגים אלו של אי נוחות ולחץ מגדילה את יכולתנו לצמיחה ולאינטימיות.
4. היכולת להציב גבולות לאחר - היכולת להגדיר ולבטא את תחושת הזהות שלנו (מה אני חושב, מה אני מרגיש ומה אני רוצה) ולהיות פתוח וסובלני לאחרים המגדירים ומבטאים את עצמם כלפי. היכולת להיות אסרטיבי ולשמור על גבולות בריאים (לומר לא כאשר משהו לא מתאים לי).
5. היכולת להיות נאמן לעצמך - היכולת לשמר ולהגן על תחושת האינטגריטי הפנימית שלנו (האמונות המוסריות והאתיות שלנו). היכולת להביא לידי ביטוי את הדברים שמפריעים לנו ולשחרר את הפחד הכרוך ביצירת התנגדות ובקונפליקט.
בזוגיות בעלת מובחנות גבוהה נתמודד עם הקושי של צורך שלא מתמלא בדרכים הבאות:
נפנה את תשומת הלב שלנו מעיסוק בבן הזוג שלנו ובמה הוא עושה או לא עושה עבורנו (לדוגמא: "הוא לא רואה אותי"), לעיסוק בעצמנו ובמה אנחנו יכולים לעשות למען עצמנו (לדוגמא: "איך אני יכול.ה, בראש ובראשונה, לראות את עצמי").
המשמעות של זה ברמה הפרקטית היא שנפנה להבין מה הצורך האמיתי שלנו בסיטואציה ונכיר בו, ולאחר מכן נשאל את עצמנו באילו דרכים אנחנו יכולים להתמודד עם הצורך הלא מסופק שלנו :
- אולי אנחנו יכולים לספק את הצורך שלנו לעצמנו
- אולי אנחנו יכולים לספק לבן הזוג שלנו את הצורך שאנחנו רוצים שהוא יספק לנו.
- אולי נגלה שהצורך שלנו לא יכול להתמלא על ידי האחר אך נגלה שאנחנו יכולים לצמוח מזה.
לצורך הורדה לקרקע של העקרון הזה מצורף תרגול מעשי שיעזור לנו להבין איך ליישם את זה תכלס.
בתרגול זה נעלה סיטואציה בה חווינו קושי אל מול מישהו בחיים שלנו (לאו דווקא בן הזוג) ונעבור דרך מספר שלבים:
- נבין מה הצורך האמיתי שלי בסיטואציה.
- נערוך הכרות עם הצורך.
- נחקור אפשרויות שונות למילוי הצורך.
- נגיע לתקשורת עם אותו אדם או עם בן הזוג שלנו אודות הצורך שלנו, מתוך עמדה של אחראיות אישית, חוסן ועצמאות.
למעבר לתרגול
"מה לעשות כשבן הזוג שלי לא נותן לי את מה שאני צריכ.ה? כלי יישומי" ניתן ללחוץ כאן:
לסיום... זיכרו שצעד ועוד צעד יוצרים דרך (לוהאריה). גם אם זוגיות בעלת מובחנות גבוהה נראית לכם רחוקה ולא ישימה, התחילו בעקרון אחד שהתחברתם אליו, שנראה לכם שאתם יכולים להתחיל ליישם אותו היום. כל שינוי גדול מתחיל בצעד אחד קטן...









