איך לצאת מחרדה? - כלי יישומי
(הכלי לקוח מתוך עולם המיינדפולנס)
שלום אהובים,
אם הגעת למאמר הזה אני מניחה שקראתם את המאמר המקדים "האם אני סובל מחרדה ואיך אפשר להשתחרר מזה?" במידה ולא, תוכלו להגיע למאמר בלחיצה על הכפתור הבא:
במאמר הנוכחי תקבלו כלי יישומי שיעזור לכם לצאת ממצב של חרדה - מצב פסיכולוגי שקשור לניהול לא תקין של המחשבות שלנו והרגשות שלנו (מפורט בהרחבה במאמר המצורף), בדגש על ניהול תקין של הרגשות.
אז מה קורה לנו מבחינת הרגשות כשאנחנו בחרדה?
על מנת להבין את זה נבין תחילה איך אנחנו רגילים להתמודד עם רגשות באופן כללי. רובנו התרגלנו להתמודד עם הרגשות שלנו דרך שתי אסטרטגיות מרכזיות: הצפה רגשית וניתוק רגשי.
הצפה רגשית - מתארת מצב שבו אנחנו מרגישים רגש ממשפחת הרגשות הלא נעימים (פחד, עצב, ריקנות, בדידות או כל רגש כואב אחר) ומזדהים איתו לחלוטין עד שהוא מציף אותנו לגמרי ומשפיע על היכולת לחשוב או לתפקד בצורה מאוזנת. במצב של הצפה רגשית אני הופך להיות כל כולי מעורבב עם הרגש, כאילו אין הפרדה ביני לבינו וכאילו אין אפשרות להרגיש שום דבר נוסף מלבדו. מצב של הצפה רגשית מפריע לתפקוד המנטלי והמעשי עד לרמה שבה נתקשה להיות מרוכזים וממוקדים בעשייה שלנו, לכן על מנת להימנע ממצב זה הנטייה תהיה לנוע למצב הקיצון ההופכי, ניתוק רגשי.
ניתוק רגשי - מתאר מצב שבו אנחנו נמנעים מלהרגיש את הרגשות שלנו, הן ברמה הפסיכולוגית והן במגוון דרכים פרקטיות שעוזרות לנו להמנע: הסחות דעת, עיסוק מוגבר במסכים, התמכרויות שונות, או נטייה לעשייה בלתי נגמרת (doing) כך שלא יהיה זמן להיות במה שמרגישים (being).
חלק מההרגל של ניתוק מהרגשות קשור גם לנקודת המבט השלילית שלנו עליהם. פחד, תסכול, אכזבה, אשמה, בושה, בדידות, עלבון, עצב, צער, קנאה - קיבלו בתודעה הקולקטיבית סטיגמה של "רגשות שליליים" או "רעים", מה שמחזק את האינסטינקט שלנו להתייחס אליהם כמשהו שצריך להפטר ממנו. אם מסירים את הנטייה לקטלג דברים בתוך תבניות, רגשות אינם טובים או רעים, רגשות הם רק אנרגיה, ומה שיקבע האם החוויה שלנו איתם תהיה חיובית או שלילית תהיה הדרך בה נגיב אליהם כשהם עולים בנו.
במידה וניתן להם מקום ונקבל אותם, החוויה של להרגיש תהיה הרבה יותר קלה ובנוסף הרגשות יוכלו לחלוף ולהשתחרר במהירות יחסית. כל מה שאנחנו נותנים לו מקום כפי שהוא מתפוגג ומשתחרר, זוהי טבעה של אנרגיה נפשית. במידה וננסה להתנתק מהרגשות החוויה של להרגיש תהיה הרבה יותר מעיקה ומתמשכת, זאת מכיוון שכשאנחנו מתנתקים מהרגשות אנחנו כולאים אותם בתוכנו. בכך הם הופכים לאנרגיה "תקועה" שמשפיעה מאחוריי הקלעים על הגוף והנפש וגורמת להפרעות רבות כמו: מתח, לחץ, חרדה, קשיי נשימה, לחץ בחזה, כאבים שונים בגוף ועוד.
כך למדנו רובנו להתמודד עם רגשות דרך תנועה על פני ציר מקוטב, שבקצה האחד שלו יש הצפה רגשית ובקצה השני שלו ניתוק רגשי. ההמצאות בכל אחד מהקטבים הללו לא מאפשרת עיבוד תקין של הרגשות וגורמת להם "להכלא" בתוכנו.
במצב של חרדה ייטה האדם להיות באחד משני הקטבים של הסקאלה: במצב של הצפה של הפחד או בניסיון להתנתק מהפחד. בכל אחד מהם, הפחד לא יהיה מוכל ולא יוכל להשתחרר מהמערכת ובכך ישפיע לרעה על מגוון רכיבי תפקוד: הרגשות, מצב הרוח, החשיבה, הריכוז והזיכרון, הנשימה, קצב הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול, השרירים, השינה, היכולת לתפקד ולקבל החלטות וכן האינטראקציה עם הסביבה.
אז מה עושים כדי להרגיש את הרגשות שלנו מבלי להתנתק מהם אך גם מבלי להיות מוצפים מהם?
מבססים מיומנות שנקראת הכלה רגשית- מצב שבו אנחנו מקבלים את הרגשות שלנו כפי שהם, מבלי להדוף או להכחיש אותם, ומבלי להשליך אותם על אחרים בצורה לא מותאמת. בדרך זו הם יכולים להשתחרר מהמערכת שלנו בקלות יחסית, ולפנות מקום לרגשות חדשים.
ישנן דרכים רבות לייצר הכלה רגשית, אחד מהם הוא מודל ה R.A.I.N - כלי מעולם המיינדפולנס דרכו נעבור בכלי היישומי. כלי זה מאפשר לייצר הכלה של הרגשות שלנו וחזרה לאיזון רגשי דרך 5 שלבים פשוטים שכוללים :
- לזהות את הרגש שאני מרגיש עכשיו
- לקבל אותו ולהרפות אליו
- לחקור איפה הרגש נמצא בגוף
- לשחרר את ההזדהות עם הרגש
- להזין את עצמנו בדיבור פנימי תומך שיוצר חוויה רגשית חיובית ומרגיעה.
מוזמנים למצוא לעצמכם מקום נוח ושקט ולעבור דרך השלבים השונים של הכלי בכתיבה או בעל פה:
שלב ראשון/ R-recognitin - זיהוי:
שאלו את עצמכם: "מה אני מרגיש.ה כרגע?"
נסו לתת לרגש שם, לרוב תמצאו שם כמה רגשות מעורבבים יחד.
גם אם אין שם ברור למה שאתם מרגישים, נסו לזהות רק אם מדובר ברגש ממשפחת הרגשות הנעימים או הלא נעימים.
נסו רק לקבל את זה שזה מה שמתקיים בחוויה שלכם כרגע, מבלי להיאבק בזה או לנסות לייצר מצב שהרגשות ייעלמו.
שלב 2/ A-acceptance - קבלה:
שאלו את עצמכם וענו בכן או לא: "האם אני מסכימ.ה לקבל את זה שהרגשות האלה הם חלק מהחוויה שלי כרגע"?
שלב 3/ I-inquiry - חקירה:
שאלו את עצמכם: "איפה הרגש הזה נמצא כרגע בגוף שלי"?
נסו לזהות איפה בגוף מתקיים כרגע מצב של עומס, מתח, כיווץ או כל חוסר נוחות אחרת.
גם אם אין לכם תחושה כזו בגוף נסו לזהות אינטואיטיבית את האזור בגוף שהכי זקוק כרגע להרפות.
שלב 4/ N-non attachment - שחרור הזדהות:
נישמו אל תוך המקום הזה נשימה עמוקה ויצרו כוונה להרפות אותו.
קחו שאיפה עמוקה דרך הפה ובנשיפה ארוכה ואיטית שחררו את כל המתח מהאזור הזה,
חיזרו על הפעולה הזו כמה פעמים עד שתחושו הקלה.
הכירו בכך שכאשר אנחנו משחררים מתח מהגוף הפיזי זה משחרר גם את הרגשות הקשורים אליו.
שלב 5 Nnurishment - / הזנה:
בשלב זה נזין את עצמנו בחיוביות, רוגע ותקווה דרך דיבור פנימי תומך. דיבור פנימי הוא צורה של דיאלוג פנימי או דיבור שיש לנו עם עצמנו שמאפשר ויסות עצמי.
בשלב זה נגיד לעצמנו משפטים תומכים, רצוי בגוף שני (לפנות לעצמנו כאת/ה)
כאילו היינו עכשיו החבר הכי טוב של עצמנו או ההורה התומך של עצמנו.
משפטים שאנחנו יכולים להגיד לעצמנו לדוגמא:
אני יודע.ת שאת.ה מרגיש.ה עכשיו רגשות שמאד קשה לך להרגיש, אני איתך.
זה ממש בסדר להרגיש ככה.
מותר לך להרגיש כל מה שאת מרגישה.
נסה/נסי לזכור שאם תתן לרגשות מקום בעוד כמה רגעים תרגיש.י אחרת עם הדברים.
אני אוהב.ת אותך, אני פה איתך.
האם יש משהו שאת.ה זקוק.ה לו ממני כרגע?
ועוד ועוד...
אילו משפטים עולים בתודעתכם עכשיו שיתמכו אתכם, נסו למצוא את הנוסח הכי מדוייק ואותנטי עבורכם וכיתבו זאת:
למי מכם שמעוניין לעבור דרך הכלי הזה כתרגול שמע מצורף קובץ יוטיוב שמאפשר לעבור את המודל הזה כשהוא מונחה:
לסיום המאמר הזה...
הודו לעצמכם על שנתתם לעצמכם מתנה היום, שינוי נקודת המבט על החרדה כאסטרטגיה נפשית שניתן להחליף אותה באסטרטגיה נפשית חדשה. גם אם לא הבנתם הכל, מה הדבר הכי קטן שאתם יוצאים איתו מהמאמר הזה? התחילו איתו. כל שינוי גדול מתחיל מצעד אחד קטן.









