פוסט טראומה ופוסט טראומה מורכבת
מהי פוסט טראומה או הפרעת דחק פוסט טראומטית / ptsd ?
הפרעת פוסט טראומה מאירוע יחיד / ptsd היא מצב פסיכולוגי שנגרם לאחר חשיפה לאירוע מסכן חיים, לדוגמא: מעורבות או צפייה בתאונת דרכים, לידה קשה, פיגוע טרור, קרב, שוד, תקיפה מינית, תקיפה אלימה, שריפה וכדומה. אין הכרח שהאירוע יהיה קיצוני על-פי אמות מידה אובייקטיביות, מספיק שהוא עורר אימה בחוויה הסובייקטיבית של הפרט.
האירוע מלווה בתחושות של חוסר ישע, פחד עז ואובדן שליטה וברמה הפיזיולוגית מופעלת מערכת העצבים הסימפתטית - תת מערכת במערכת העצבים האוטונומית המופעלת כתגובה מיידית במצבי לחץ וחירום ומכינה את הגוף למאבק או נסיגה, דרך פקודה המועברת ממנה לגוף: "להלחם", "לברוח" או "לקפוא" (Fight, flight or freeze).
בעת סכנה, מערכת העצבים הסימפתטית מתעוררת, מזרימה אדרנלין ומנתבת את כל האנרגיה למיקוד בסיטואציה המידית. בכך היא יוצרת מצב של דריכות, אימה, חרדה, כעס וגם ניתוק. כל השינויים האלה בעירור, בתשומת הלב, בתפיסה וברגש משמשים כתגובות נורמליות והסתגלותיות כאשר מצוי האדם במצב הטראומטי.
פוסט טראומה נוצרת כאשר השינויים האלה נשארים לאורך זמן, הרבה אחרי שהאירוע הטראומטי חלף, והופכים לחלק מהמנגנונים הקבועים של האדם. בכך הם מובילים לשיבושים בתפקוד התקין של המערכת ולהפרעה ביכולתו של האדם לנהל חיים מאוזנים.
מהי פוסט טראומה מורכבת או הפרעת דחק פוסט טראומטית מורכבת/ c-ptsd ?
פוסט טראומה מורכבת היא מצב פסיכולוגי שנגרם בעקבות חשיפה ממושכת, חוזרת ונשנית, לאירועים פוגעניים מעשי ידי אדם, המסכנים את שלמותו הפיזית או הנפשית של הנפגע/ת. היא מתפתחת לאחר שהפרט חווה אירועים טראומטיים ממושכים או חוזרים, במיוחד במצבים בהם הרגיש לכוד, חסר אונים או תחת שליטה של אדם אחר. היא יכולה להיגרם ממגוון חוויות טראומטיות והנפוצות בהן הן: התעללות (מינית, פיזית או נפשית) במהלך הילדות, אלימות מתמשכת במשפחה, קרבות צבאיים או החזקה בשבי.
מה ההבדל בין פוסט טראומה/ ptsd לבין פוסט טראומה מורכבת/ c-ptsd?
פוסט-טראומה מאירוע בודד היא הפרעה שיכולה לנבוע מכל אירוע טראומטי חד פעמי כמו תאונת דרכים, אונס או פיגוע. פוסט טראומה מורכבת נחשבת לצורה חמורה ומתמשכת יותר שלה, היא נוצרת במצב שבו האירועים טראומטיים חוזרים על עצמם, לכן היא נקראת גם טראומה מצטברת, ומתפתחת רק בתנאי שבי פסיכולוגי או פיזי.
אלו הם תנאים שבהם הנפגע נתון לשליטת הפוגע ואינו יכול או מסוגל להימלט. לרוב מדובר בשליטה פסיכולוגית של הפוגע על הנפגע, בו הוא מנצל את מצב התלות שהנפגע נמצא בו. דוגמאות נפוצות למצבי תלות הם:
- ילדים התלויים בהוריהם או בדמויות סמכות אחרות.
- אישה התלויה בבעלה.
- ילדים או בוגרים התלויים באחרים מתוך מצבי נחיתות מבחינה כלכלית, חברתית, פסיכולוגית, חוקית או פיזית.
- דינמיקה של מערכת יחסים מתעללת שיש בה שליטה פסיכולוגית.
רוב הסובלים מפוסט-טראומה מורכבת נפגעו כילדים, ורובם נפגעו מדמויות מוכרות וקרובות. פגיעה שבוצעה בילדות מובילה לכך שהאישיות של הילד תתפתח תחת תנאים של לחץ כרוני ושליטה, מצב שמפתח בילד מערכת לא תקינה של הגנות פסיכולוגיות, כפיצוי על כישלון המבוגרים בטיפול והגנה. הגנות אלה, שהיו מועילות להתמודדות עם רגעי הטראומה ואפשרו לנפגע לשרוד את האירועים הטראומטיים, הופכות להיות דרך החיים של הילד ומתפתחות לפתולוגיה.
לדוגמא: ילדה שחווה התעללות מינית מאביה או אחיה ומשתמשת במנגנון הגנה של ניתוק/דיסוציאציה כדי לשרוד את האירוע, מאמצת את המנגנון כדי להתמודד עם הרגשות המציפים אותה כדרך קבע והוא הופך להיות מנגנון קבוע בנפשה.
דרך נוספת בה פוסט-טראומה מורכבת שונה מפוסט-טראומה מאירוע חד פעמי היא בכך שהיא פוגעת במנגנונים שמאפשרים הסתגלות לחיים, בעוד שפוסט-טראומה מאירוע בודד יוצרת משבר במנגנונים הקיימים. אם נרצה להמחיש טענה זו ניתן לדמות פוסט-טראומה מאירוע בודד להתמוטטות פתאומית של קומות בבניין, בעוד שפוסט-טראומה מורכבת דומה יותר להריסה שיטתית של יסודות הבניין או לפגיעה ביכולת לכונן יסודות כאלו.
סימפטומים המאפיינים מצב של הפרעת דחק פוסט טראומטית / ptsd :
ישנם 4 אשכולות מרכזיים של סימפטומים המאפיינים פוסט טראומה:
- עירור יתר
- פלישה/ חודרנות
- צמצום
- שינויים שליליים בקוגניציה וברגשות
אשכול תסמינים הקשורים לעירור יתר -
מצב שבו האדם נמצא במצב של עירור גופני תמידי. מצב זה נובע מפגיעה בפעולה התקינה של מערכת העצבים הסימפתטית עקב האירוע הטראומטי ויבוא לידי ביטוי דרך:
- דריכות יתר.
- תגובת בהלה מופרזת.
- התנהגות תגובתית, רגזנית או תוקפנית.
- התנהגות חסרת מעצורים והתנהגויות של הרס עצמי.
- קשיים בריכוז.
- הפרעות בשינה (קושי להירדם או להמשיך לישון, שינה לא רגועה).
אשכול תסמינים הקשורים לפלישה/חודרנות -
מצב שבו הטראומה מתפרצת אל התודעה בצורה לא רצונית. מצב זה נובע מהדרך בה הזיכרון מקודד טראומה, כצורת זיכרון לא-נורמלית שבה הזיכרון מלווה בעוצמתו הרגשית של האירוע המקורי. מכיוון שכך הזכרון הטראומטי יכול להתעורר בקלות בעקבות אירועים קטנים, ריחות, או תזכורות חסרות חשיבות לכאורה.
מצב זה יבוא לידי ביטוי דרך:
- זיכרונות מן האירוע החוזרים ונשנים ומופיעים בצורה חודרנית ובלתי רצונית (פלאשבקים)
- ביעותי לילה הקשורים לאירוע.
- מצוקה נפשית המתעוררת בעת החשיפה לגירויים המזכירים את הטראומה.
- עוררות פיזיולוגית ניכרת בתגובה לגירויים שמזכירים את הטראומה (דופק מהיר, הזעה, הסמקה, לחץ דם גבוה, רעד).
אשכול תסמינים הקשורים לצמצום -
מצב שבו האדם חווה צמצום בנוכחות הרגשית שלו ובתחומי העניין שלו דרך ניסיון להימנע מגירויים שקשורים לטראומה. מצב זה יבוא לידי ביטוי דרך:
- הימנעות ממחשבות ורגשות הקשורים בטראומה.
- הימנעות מגירויים חיצוניים (אנשים, מקומות, שיחות, פעילויות, חפצים, מצבים) המזכירים את טראומה.
אשכול תסמינים הקשורים בשינויים שליליים בקוגניציה וברגשות -
מצב בו האדם חווה שינויים שליליים בדרכי החשיבה ובמצב הרוח שמופיעים או מחמירים לאחר האירוע הטראומטי. שינויים אלה יגרמו למצב רוח לא יציב ועולם פנימי מוטרד ומוצף ויבואו לידי ביטוי דרך:
- חוסר יכולת להיזכר בהיבט חשוב של האירוע הטראומטי.
- אמונות וציפיות שליליות על העולם ועל העצמי.
- האשמה עצמית או של אחרים (מטרידה ובלתי פוסקת) באחריות לאירוע.
- רגשות שליליים הקשורים בטראומה) פחד, בעתה, כעס, אשמה או בושה).
- ירידה נכרת בעניין ובהשתתפות בפעילויות חשובות.
- תחושת ניתוק וזרות מאנשים אחרים.
- חוסר יכולת לחוות רגשות חיוביים (למשל: חוסר יכולת להרגיש אהבה, קהות רגשית).
סימפטומים המאפיינים מצב של הפרעת דחק פוסט טראומטית מורכבת / c-ptsd:
פוסט טראומה מורכבת היא מצב חמור ומתמשך יותר של פוסט טראומה מאירוע יחיד, לכן כל מי שסובל ממנה חווה את כל ארבעת אשכולות הסימפטומים העיקריים המאפיינים פוסט טראומה: עירור יתר, פלישה, צמצום ושינויים שליליים בקוגניציה וברגשות.
בנוסף לכך יחווה מי שסובל ממנה גם שיבושים חמורים במערכות החשיבה, החושים והרגש, באופן המייצר קשיים בוויסות הרגשי וביחסים, פיצול פסיכולוגי, בעיות בריאותיות, נתקים בזיכרון ושחזורים תכופים של מצבים פוגעניים במסגרת יחסים קרובים ועם אנשים באופן כללי (רה-טראומטיזציה, ורה-ויקטימיזיציה, מפורטים בהמשך).
אחד המאפיינים המרכזיים שמבדילים את הטראומה המורכבת מהטראומה הבודדת הוא איבוד תפיסה קוהרנטית של העצמי ושל החיים. במצב הקיצוני של מאפיין זה הנפגע חש שהוא אינו אנושי, כאילו שאינו שייך לבני האדם, והוא מאבד אמון ותכלית בעולם ובחיים.
ישנם שישה אשכולות של סימפטומים של פוסט-טראומה מורכבת:
- הפרעות בקשב או בתודעה
- הפרעות בתפיסת העצמי
- הפרעות בקשרים עם אחרים
- הפרעות גופניות- סומטיזציה
- הפרעות בהבנה וקריאה של משמעויות
- אשכול תסמינים הקשורים להפרעות בוויסות הדחפים והרגשות
1. אשכול תסמינים הקשורים בהפרעות בקשב ובתודעה -
- שכחה של אירועים שלמים מהזיכרון (אמנזיה פסיכוגנית).
- חוויה מחדש של הטראומה.
- ניתוק מהזהות העצמית המוכרת ודיסוציאציה- מצב שבו האירוע הטראומטי נרשם בתודעה, אך במנותק ממשמעויותיו הרגילות ומהרגש הנלווה אליו, באופן המונע את האינטגרציה של החוויה הטראומתית אל תוך המודעות. כתוצאה מכך נוצרים מנגנונים של אדישות, קהות וניתוק רגשי. השימוש במנגנון הדיסוציאציה רווח בהתעללויות חוזרות ולכן הוא הופך לרוב לדפוס קבוע ולפתולוגיה. במקרים של התעללות, מינית בעיקר, הוא יכול להוביל לפיתוח הפרעת אישיות דיסוציאטיבית, אשר בה הנפגע יוצר דמויות שונות שכל אחת מגנה מפני הצפה של חוויה מסוימת.
2. אשכול תסמינים הקשורים בהפרעות בתפיסה העצמית-
- תחושות כרוניות של אשמה, בושה, ייאוש.
- תחושת טומאה.
- שיתוק של היוזמה, פגיעה בתחושת היכולת והשליטה בחיים.
- שנאה עצמית.
- אנשים שעברו טראומה מצטברת לאורך זמן נוטים להפנים את היחס שהופנה כלפיהם אל תחושת הערך העצמי שלהם. הם עשויים להרגיש שאין להם ערך או זכות להרגיש או לדבר, או שאין להם זכות לרצונות משלהם. הם חשים האשמה עצמית, מרגישים שהם שונים לחלוטין מבני אדם אחרים ושהם "מקולקלים" או "שבורים" וחסרי תקנה.
3. אשכול תסמינים הקשורים בהפרעות בקשרים עם אחרים-
- בידוד ונטייה להתבודדות.
- חוסר אמון מתמשך.
- כעס או עוינות.
- חיפוש חוזר אחר מושיע.
- הפרעות בקשרים אינטימיים.
- כישלונות חוזרים בהגנה עצמית בתוך קשרים.
- הגעה לקשרים עם מערכת האמונות שנלמדה בהתעללות וללא תחושת ערך עצמי.
- שימוש במנגנון פיצול של אידיאליזציה ודווליואציה המרחיק את האחרים - מנגנון הגנה פסיכולוגי הכרוך בתנודה בין שתי השקפות קיצוניות שהפרט מחזיק בנוגע לאדם או דבר: אידיאליזציה (לראות מישהו או משהו כמושלם, ללא רבב או בעל תכונות חיוביות בלבד) או דווליואציה (הפחתה בערך, לראות מישהו או משהו כשלילי לחלוטין, פגום או חסר ערך). כתוצאה מכך הם עשויים לעבור לסירוגין בין אהבה לשנאה של אדם, חפץ או מצב, מה שעלול להוביל לתחושות של בלבול, חרדה ומצוקה.
4. אשכול תסמינים הקשורים להפרעות גופניות או סומטיזציה-
- סומטיזציה - מצב שבו אדם חווה תסמינים גופניים שלא ניתן להסבירם על ידי מצב רפואי או מחלה. סומטיזציה יכולה להיות סימפטום של מספר הפרעות שונות המבטאות מצוקה פסיכולוגית, מתח, חרדה וטראומה, ולרוב היא תהווה אמצעי לא מודע עבור הנפגע לבטא את הקשיים הרגשיים מהם הוא סובל ומנותק.
- הסימפטומים הסומטיים הנפוצים ביותר בפוסט טראומה מורכבת הם: בחילות, חוסר תחושה באזורים מסוימים בגוף, הפרעות במערכת העיכול, סחרחורות וכאבי ראש.
- סימפטומים גופניים נפוצים נוספים הם דלקות חוזרות בשלפוחית השתן, פגיעה במחזור ובפוריות (אצל נשים).
- לפעמים התגובות הגופניות קשורות ישירות לסוג הטראומה שנחוותה ומופיעות במצבים המזכירים את הטראומה, ולפעמים התגובות הגופניות הן ביטוי של משהו נפשי שהאדם לא מסוגל להרגיש באותו רגע, ואינן קשורות למצב או למשהו מבחוץ.
5. אשכול תסמינים הקשורים בהפרעה בקריאת מצבים והבנה של משמעויות:
- תסמינים הקשורים בחלקם לחוסר היכולת לצפות מה יקרה, שכן מערכת יחסים מתעללת מאופיינת בהפעלת כוח באופן שרירותי, גחמני ולא צפוי.
- הנפגע מתקשה לזהות סימנים ומשמעויות, הבעות פנים, ללמוד לזהות מה מסוכן ומה לא ולסמוך על עצמו בקריאת המציאות.
- כל אלה מובילים לאובדן אמונה בעצמם ובחיים, חוויה תמידית של חוסר אונים וקושי לבסס משמעות ופשר קיומיים.
- חלק מחוסר היכולת לזהות מצבים מסוכנים ולהמנע מהם קשור ברה טראומטיזציה (כאמור, תופעה שבה אדם שחווה טראומה בעבר נחשף למצב הגורם להתעוררות מחודשת של רגשות הטראומה) ורה ויקטימיזציה (חזרה כפייתית של האדם לתפקיד הקורבן בסיטואציות שונות, הישנות תפקיד הקורבן). המשמעות של זה היא שהנפגע עלול למצוא את עצמו במצבים בהם הוא משחזר את הטראומה ואת תפקידו כקורבן, שוב ושוב בתוך החיים, באופן שהוא אינו מודע לו.
- המטרה הנפשית של החזרה הכפייתית היא ניסיון לא-מודע לעבד את אירועי העבר ולחזור עליהם מתוך תחושת שליטה בתקווה לחוויה מתקנת. מטרה זו אינה מודעת, אינה רצונית ואינה מתממשת. הנפגע לא מצליח לחוות מחדש את הרגשות של הרגע הטראומטי ולשלוט בהם, והחזרה הטראומתית מובילה לחיזוק תחושות חוסר האונים, האשמה והבושה.
6.אשכול תסמינים הקשורים להפרעות בויסות הדחפים והרגשות:
- דיספוריה מתמשכת - מצב רוח של חוסר שביעות רצון או אי-נוחות עמוקה, אשר עשויים להתלוות אליה דיכאון, חרדה, סערה נפשית או תחושה תמידית של אי-נוחות עם הגוף.
- עיסוק כרוני בהתאבדות או ברצון להתאבד.
- פגיעה עצמית (לדוגמא: חיטוט בעור הפנים, קיעקוע יתר של הגוף, חיתוך העור עם חפצים חדים).
- הדחקת כעס או התפרצויות זעם (יכולים להתחלף ביניהם לסירוגין).
- מיניות כפייתית או דיכוי המיניות (יכולים להתחלף ביניהם לסירוגין).
- באשכול זה כלולות גם הפעולות שנפגעים עושים כדי לווסת את הכאב שהם מרגישים, כגון: שימוש בסמים ובאלכוהול, הפרעות אכילה והתמכרויות.
- רה-טראומטיזציה/טראומה חוזרת - תופעה שבה אדם שחווה טראומה בעבר נחשף למצב הגורם להתעוררות מחודשת של רגשות הטראומה. זה יכול להתרחש בכל מפגש עם משהו שמפעיל את הזיכרון של הטראומה המקורית.
להמשך קריאה על
"דרכי הטיפול בפוסט טראומה מורכבת והמלצה על שיטה פורצת דרך"
מוזמנים להמשיך לקרוא את המאמר הבא:









